Power BI is bezig met een opmars. Op een eenvoudige manier kun je, zonder al teveel technische kennis, je eigen dashboards maken. Ook veel accountants zijn Power BI aan het ontdekken. Maar toch zie ik ook dat veel accountants nog moeite hebben om Power BI écht in te zetten in de praktijk.
In plaats van …?
Veel accountants vergelijken Power BI met Visionplanner, Comandi, Ezora of een andere financieel dashboard oplossing. En dan niet zelden met de bedoeling om op kosten te besparen. Blijkbaar wordt Power BI vaak gezien als een goedkope, Excel-achtige dashboardtool. In het vorige artikel hebben we de vergelijking met Excel al gemaakt, maar Power BI is geen Excel.
De hierboven genoemde pakketten zijn standaardtools om financiële dashboards mee te maken. Daar zijn ze specifiek voor gemaakt, met functionaliteiten als consolidatie en eliminatie. Als een financieel dashboard je enige doel is, dan zijn die tools een prima oplossing. Wil je meer gegevens inzichtelijk maken – zoals bijvoorbeeld inzicht in de producten, bestede uren, lopende projecten of een overzicht per kostenplaats – dan kom je er al gauw te kort. Power BI is dan een logische keuze om deze inzichten te creëren.
Met Power BI kun je ook zeker een financieel dashboard maken, compleet met consolidatie en eliminatie. Maar Power BI gaat verder. Het is een tool voor het analyseren en visualiseren van data, niet alleen financieel dashboard tool.
Financiële én operationele data
Bij een standaard financieel dashboardtool is het de veelgehoorde klacht dat de klant amper naar het dashboard kijkt. En dat is logisch, want als het alleen financiële informatie toont dan heb je er wel genoeg aan als je dit een paar keer per maand bekijkt.
Het wordt heel anders als je naast de financiële data ook de operationele data opneemt in een dashboard. Bijvoorbeeld de openstaande offertes en verkooporders, de actuele voorraad per product, de geplande leveringen, etc. Dat wat er nodig is voor de klant. Op dat moment levert het dashboard informatie die ondersteunt bij de dagelijkse werkzaamheden en dan zal het ook dagelijks bekeken worden door de klant.
Doordat je in Power BI verschillende soorten data uit verschillende systemen kunt combineren, gaat Power BI hierbij verder dan de meeste standaard dashboardtools. Je kunt KPI’s berekenen die anders niet mogelijk zijn, simpelweg omdat de gegevens er niet zijn. De mogelijkheden van Power BI gaan hierin verder dan wat de meeste dashboardtool kunnen bieden. Wanneer je Power BI op deze manier toepast biedt je écht toegevoegde waarde aan de klant en benut je de kracht van Power BI.
Aanbieden als product of dienst?
Een andere vraag is hoe je een Power BI dashboard aan je klanten gaat aanbieden. Bied je het aan als een standaard product, of is het een dienst die je aan je klanten aanbiedt?
Als je het dashboard als een standaard product aanbiedt, dan kun je Power BI op vergelijkbare manier inzetten als een standaard dashboardtool. Het (standaard) dashboard kun je per klant in een eigen werkruimte publiceren en het van daaruit delen met de klant (of eventueel embedded in een portal). De data staat dan in de Power BI tenant van het kantoor, het dashboard is een product waar de klant gebruik van kan maken. Dit houdt vaak ook in dat een dashboard minder toegespitst is op de specifieke wensen van de klant.
Een andere variant is om de inrichting van een Power BI dashboard als maatwerkdienst aan te bieden, in de vorm van een abonnement of als consultancy. Eventueel met een template als startpunt. Bij deze implementatie sta je als kantoor nog dichter bij de operationele processen van de klant. Een dashboard zal hierdoor nog relevanter worden voor de klant, de toegevoegde waarde van het kantoor zal nog duidelijker zijn.
Samengevat
Power BI gaat verder dan een standaard dashboard tool. Bij een standaard dashboard tool loop je al gauw tegen de grenzen aan als je meer wilt dan alleen financiële informatie. Power BI is een tool voor het analyseren en visualiseren van data, waarbij het niet uitmaakt welk soort data het is. Als de data maar beschikbaar is dan kan Power BI het in een dashboard in beeld brengen.